Poniżej przedstawiamy produkty, które jeż jeść może. Zaleca się urozmaicanie diety zwierzęcia. Pamiętaj, by jeżyk zawsze miał dostęp do świeżej i czystej wody. Produkty mogą być podawane wyłącznie bez przypraw.
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
-
jagnięcina
-
wołowina
-
kaczka
-
indyk
-
kurczak
-
jajko na twardo
Warzywa:
-
ziemniaki słodkie (gotowane)
-
szpinak (małe kawałki i bardzo małe ilości)
-
brokuł
-
kalafior
-
groszek
-
ogórek gruntowy
-
rzepa
-
cukinia
-
dynia
-
kolendra
-
seler
-
kukurydza (nie z puszki)
Owoce:
-
truskawka
-
melon
-
arbuz
-
jagody
-
jabłko
-
banan
-
gruszka
-
śliwka
-
papaja
-
żurawina
-
malina
-
jeżyna
Owady karmowe
-
świerszcze
-
drewnojady
-
mączniki
-
świerszcze
-
karaczany
Karma sucha (kocia, psia):
Jedynie taka, która ma dobry skład. Polecany skład analityczny*:
22% – 35% białko
5% – 16% tłuszcz
2% – 15% włókno (błonnik)
Jeżę z naszej hodowli nie jedzą samej suchej karmy i nie są do niej przyzwyczajone.
* Zgodnie z normami Polskiego Stowarzyszenie Miłośników i Hodowców Pigmejskich Jeży Afrykańskich
Jeden komentarz na temat “Żywienie”
Możliwość komentowania jest wyłączona.